Visserij museum

Wie “Bruinisse” zegt, denkt automatisch aan een heerlijk zilt zeebanket: “Mosselen!”. En om dát natuurlijk, schoon en gezond produkt draait het allemaal in het Visserijmuseum. Dat museum vindt u niet voor niets in de Oudestraat, generaties lang de woonplek van de mosselkwekers op steenworp afstand van “de koâje”, de aloude vissershaven van Bruinisse.

Op geheel eigen, bijna aaibare wijze, laat het museum u kennismaken met de historie van de Zeeuwse visserij op schelpdieren. Van armoede naar voorspoed, van volksvoedsel naar delicatesse. Een ontwikkeling van eeuwen!

Die ontwikkeling krijgt u thematisch voorgeschoteld met hulp van onze enthousiaste vrijwilligers. Het vissen “op de zeilen” met hoogaarzen, hengsten en lemmerjachten, dichtbij huis maar ook naar de toenmalige Zuiderzee. Destijds dé leverancier van het altijd zo broodnodige mosselzaad. Want zonder zaad, geen oogst! De mosselkweker was en is met recht een “landbouwer onder water”.

 

Historie

In de tijd rond 1985 ontstond er behoefte aan een eigen museum. Die kwam er dan ook snel in een voormalig schoolgebouw aan de dreef. Daarna in 1998 verhuisde het museum naar de oudestraat in de voormalige ABN bank. Met hiernaast de oudheidskamer (1968) en een gezamenlijke achtertuin met doel voor recreatie.

Na uw bezoek hopen wij dat u nog lang napraat over de mosselkweek. Dat doen wij “op Bru”, zoals wij dat zeggen “al meer dan 500 jaar”. Inmiddels al bijna 550 jaar!