Brusea

Wie “Bruinisse” zegt, denkt automatisch aan een heerlijk zilt zeebanket: “Mosselen!”. En om dát natuurlijk, schoon en gezond product draait het allemaal in een deel van Brusea. Dit museum vindt u niet voor niets in de Oudestraat, generaties lang de woonplek van de mosselkwekers op steenworp afstand van “de koâje”, de aloude vissershaven van Bruinisse.

De trots van Bru, De Mossel

In 1985 ontstond in Bruinisse de behoefte aan een eigen visserij museum. Enige tijd later kwam dat er in een voormalig schoolgebouw aan de Dreef. In 1998 werd de voormalige ABN Bank betrokken. Ook kregen we de beschikking over een naastgelegen woning die kon worden ingericht als vroegere visserswoning, het  ‘Vissersuusje’. Samen vormen ze de unieke combinatie; ‘Brusea’.

De binnentuin

Zowel het Visserijmuseum als  `tVissersuusje komen uit op een prachtige binnentuin. Hier kan men bijkomen van de indrukken en in de schaduw van een oude boom een kop koffie of een glaasje drinken. Maar ook wordt de tuin gebruikt voor tal van andere evenementen zoals het bolusbakken voor kinderen of, voor ouderen, het bereiden van mosselen op originele Bruse manier. En er zijn  zelfs complete openlucht voorstellingen.

Zowel het Visserijmuseum als het `tVissersuusje zijn met zorg ingericht en herbergen een unieke collectie.

De werf

een persoonlijke rondleiding waar bij het hele verhaal verteld wordt, maakt een bezoek aan dit waardevolle museum, dat u een prachtige inkijk geeft op het harde vissersbestaan van 200 jaar geleden tot een waar avontuur.